טיפול בתינוק מגיל חצי שנה עד שנה

בגיל הזה התינוק מתחיל לפתח תנועות גופניות חשובות כמו ישיבה לבד, אחיזה עד עמידה, זחילה ועד להליכה. התקופה הזו היא מאד בעייתית כאשר הילד מתחיל להיפתח לעולם החיצוני ולעולם הסובב אותו יותר כממשי ולא מוחשי מאחר והוא כבר יכול לקום ממקומו, להסתובב ולקחת דברים שאם לא נשים לב למה שמחזיק הוא יכול לפגוע בעצמו.

תינוקות בגיל בין 6 חודשים ועד שנה הם אלו הסקרנים ביותר למה שמתרחש מסביב ותמיד יהיו מוכנים לגשת למקום שאליו מופנת תשומת לבם אם זה דרך קולות, רעשים, מראים ומאכלים מסויימים שיימשכו לעברם. זוהי תקופה מסוכנת מאחר והוא עדיין אינו מבין מה נכון ומה לא, מה טוב ומה רע, מה מסוכן ומה לא וכו’… אז איך אפשר לעבור את התקופה הזו בסבלנות, ללא כל פגיעה ובצורה הכי טובה ואיכותית גם לתינוק וגם לעצמכם?

 ההתפתחות המוטורות וחקר העולם הסובב אותו תינוק, וההתפתחות הקוגניטיבית והתקשורתית גורמים לתינוק לפתח שני יתרונות שהם הכוונה והרצון, שמתקבלים אצל ההורים כאתגר להתמודד איתו מול התינוק.

הגדילה תהיה איטית יחסית לחודשים הראשונים אך כאן התינוק מתחיל להתפתח לעצמאות המוטורית והתנועה שלו עם הישיבה לבד, אחיזה לבד, עמידה, הסתובבות ועד להליכה מה שיכול להקל על ההורים מבחינה אחת שהתינוק יוכל להסתדר לבד כשהוא נמצא בסביבה בטוחה ומשחק לבדו בצורה בטיחותית כמובן.

פיתוח קונסנזוס של מיומנויות מוטוריות עם צמיחת עמוד השדרה והמוח. התפתחות היכולת המוטורית של התינוק בתקופה זו גורמת לו להיקלע לסכנות פיזיות בנוסף להזדמנויות של למידה מטעויות וכמובן פחד לחזור על מה שגרם לנזק עוד הפעם. כמו כן בתקופה הזו מתחילות לבקוע השיניים התחתונות מה שיעיד על ההתפתחות של העצמות בגופו והתארכות עמוד השדרה.

למרות שהנקה יעילה יותר עד 6 חודשים אך עדיין מומלץ להמשיך בה. מחצי שנה התינוק יצטרך מזון נוסף להתפתחותו המוטורית והקוגניטיבית לכן חשוב לבחור במזו העשיר בברזל כמו בשר, ירקות ופירות, קטניות, דגנים לתינוקות, ביצים ומוצרי חלב כמו לבן יוגורט וגבינות (מומלץ מתשעה חודשים). המעבר מהנקה וחלב לתינוקות ועד לאוכל מוצק צריך להיעשות בהדרגתיות בהתאם ליכולת של התינוק בלעיסה, הבליעה ואופי התזונה. המעבר הזה מחייב אותנו כהורים לספק לתינוקות אלו שלוש ארוחות עיקריות המגוונות עם מה שנחוץ להתפתחותם מוויטמינים ומרכיבים חיוניים אחרים בנוסף להנקה או התחליף לחלב האם.

בגיל הזה התינוק מתחיל להבין ולשחק וכאן ההורים מתחילים לחשוב ולחפש את הצעצוע שיסייע לתינוק בהתפתחות אם זה קוגניטיבית, מוטורית ועוד… צעצועים אלו יכולים להיות כמו הליכוני דחיפה לסיוע לתינוק בהליכה ועמידה, פאזלים של צבעים והתאמתם בנוסף להתאמת צורות ביחס לגיל וזה יכול לסייע בהתפתחות השכלית (הקוגניטיבית). למוטוריקה עדינה מומלץ להביא צעצועי בובות רכות וחפצים שאפשר לשחק בהם כמו בלני בנייה בסיסיות. דרך אגב למוטוריקה הגסה להבי בימבה עם מוט דחיפה , צעצועי גרירה , עגלת קוביות , עגלת בובותועוד…

בשלב הזה של החיים התינוק מפתח רגשות ומתחיל לזהות מי קרוב אליו ולא להתקרב מהזרים לכן כל פעם שלוקחים אותו לבדיקות הוא מתחיל לבכות ולצעוק כי הוא מרגיש שאמא תשאיר אותו אצל הרופא או אחות של טיפת חלב הזרים עבורו. בטיפת חלב בשלב הזה מתחילים הבדיקות של התפתחות הילד השכלית, הקרגשית, והמוטורית בנונסף לחיסונים שמקבל הילד במהלך ששת החודשים האלו שהם הכי חשובים לאורך כל חייו.