מידע על תרומת ביציות

 מדוע יש צורך בתרומת ביציות והאם מדובר בתהליך מסוכן?

תרומת ביציות מיועדת עבור נשים שאינן מסוגלות להרות בשל מחסור בכמות ביציות איכותיות. תהליך תרומת הביצית דורש ביצוע הפריית מבחנה.

לפני תחילת התהליך עוברת התורמת בדיקות מקיפות אשר כוללות: בדיקת נוגדנים לאיידס, דלקת של הכבד ועוד. לאחר מכן, היא עוברת הכנה לקראת שאיבת הביציות. ההכנה מתבצעת על ידי לקיחת תרופות ליצירת ביוץ. מטרת השאיבה היא לקבל 10 ביציות.

חשוב לדעת כי התהליך מלווה בסכנות בשל הזריקות שמקבלת התורמת להשראת הביוץ, ההרדמה הכללית הדרושה והדקירה של השחלות. הסיכון אינו גדול אך הוא שונה בצורה ניכרת מתרומת הזרע אשר אינה מלווה כלל בסיכונים. אחרי שאיבת הביציות הן מופרות על ידי הזרע של בן הזוג של הנתרמת או לחילופין- מופרות עם זרע מבנק הזרע.

הצד של הנתרמת

מהצד השני- הנתרמת עוברת תהליך אשר מכין את רירית הרחם. במרבית המקרים הדבר מתבצע באמצעות לקיחת טבליות הורמונאליות. לאחר מכן, מועברים העוברים שהתפתחו מהביציות אל רחמה של הנתרמת באמצעות צנתר שמוחדר אל צוואר הרחם. התהליך מתבצע ללא הרדמה וגורם לתחושת אי נעימות קלה.

יש לציין כי למרות שגילן הממוצע של הנשים אשר עוברות את התהליך גבוה באופן יחסי, הן אינן מצויות בסיכון גדול- הסיכונים הקיימים נובעים בעיקר מלחץ דם גבוה או מניסיון להשיב יותר מעובר יחיד כדי לעלות את הסיכויים להריון.

איך נבחרת האשה התורמת?

הבחירה של האשה אשר תורמת את הביציות מתבצעת על ידי מקבלת התרומה אשר בוחרת במועמדת לפי המראה החיצוני והמוצא, לפעמים מתבצעת הבחירה גם לפי המקצוע בו עוסקת התורמת והשכלתה.

בעיית המחסור בביציות ופתרונותיה

למי מותר לתרום ביציות?

שיעור הצלחת הטיפולים של תרומת הביציות גבוה יותר בהשוואה לטיפולי הפריה חוץ גופית אך במהלך השנים האחרונות ישנו מחסור בביציות. הסיבה לכך היא החוק שנקבע בישראל, לפיו – ניתן לקבל תרומה רק מנשים שעוברות ללא קשר טיפולי הפריה ואסור לחברה או לקרובת משפחה לבצע את התרומה. למרות שלא מעטות הן המטופלות אשר מעוניינות לתרום ביציות עבור נשים אשר מעוניינות לקבלן, מרבית הרופאים אינם מבקשים מהמטופלות לבצע את התרומה.

ביציות מחו”ל- ארה”ב

כדי לפתור את בעיית המחסור בביציות מחליטות נשים רבות להגיע אל יחידות הפריה בחו”ל- שם הן מקבלות פרטים רבים על התורמות כמו למשל- תמונה, מוצא, השכלה, המקצוע של אחיה והוריה ועוד, אך עליה וקוץ בה- מחיר הטיפולים בארה”ב עשויים להגיע ל- 80,000 שקלים כאשר כלל לא בטוח שהטיפול ינחל הצלחה.

קופות החולים מממנות את הטיפולים עבור נשים שזקוקות לדבר. הן ממנות אך ורק טיפולי הפריה החוץ גופית אשר מתבצעות באמצעות תרומת ביציות. במידה והנתרמת הפוטנציאלית עברה את גיל 51, אין הקופות ממנות את הטיפול.

ביציות מקפריסין ומזרח אירופה

נוסף על האפשרות לפנות אל תורמות בארה”ב ישנן נשים אשר פונות אל יחידות הפריה במזרח אירופה או בקפריסין- שם עולה תרומת הביציות כ- 12,000-24,000 שקלים, התשלום תלוי בכמות הביציות שהתקבלו. יש לציין כי ישנם רופאים אשר מלווים את הנתרמת בנסיעה וכי חלק מהקופות מסכימות לתת החזר לטיפול אחד או יותר אך ההחזר ניתן רק במקרים בהם מגיעות הביציות מיחידה בחו”ל אשר הוכרה על ידי משרד הבריאות.

נוסף על כך, ניתן לייבא ביציות מחו”ל בדרך נוספת- התהליך מתבצע על ידי שליחת זרע קפוא אל יחידת ההפריה בחו”ל- שם הביציות מופרות והעוברים אשר הוקפאו חוזרים לישראל בעודם קפואים- לאחר תהליך ההכנה שעוברת הנתרמת עובר הטיפול אל היחידה להפריה בארץ. מצד אחד התהליך חוסך לנתרמת את הנסיעה אך מנגד שיעור ההצלחות בדרך זו נמוך יותר וכדי להתגבר על הדבר מנסים מרכזים שונים להעביר את העוברים באינקובאטור. חלק מהקופות מסכימות לתת החזר לטיפול אחד ויותר אך הדבר תלוי ביחידה מח”ול- רק אם משרד הבריאות הכיר בה מסכימות הקופות לתת את ההחזר.

כל הנשים אשר תורמות ביציות מעבר לים חייבות לבצע מספר בדיקות אשר כוללות: בדיקת נוגדנים מחשש לעגבת, בדיקות איידס, בדיקות דם ועוד.

להגשים את חלום האמהות

באמצעות טיפולי תרומת הביציות יכולות נשים רבות להרות, ללדת תינוקות בריאים ולהקים משפחה. כדי להתמודד עם בעיית המחסור בביציות בארץ מחליטות נשים רבות לייבא ביציות מח”ול. ייתכן ובעתיד ישתנה החוק ויאפשר לנשים שלא מבצעות את ההפריה החוץ גופית להתנדב ולבצע תרומה תמורת סכומים נמוכים. במידה והחוק יאושר יהיה ניתן להגדיל את כמות התורמות ולאפשר לנשים רבות יותר להגשים את חלומן ולהפוך לאמהות.

אם אתן מעוניינות לקבל מידע נוסף אודות הנושא ולשוחח עם נשים אשר מתעניינות אף הן בתהליך, תוכלו לגלוש באתרים שונים אשר עוסקים בתרומת ביציות או להיכנס אל פורום תרומת ביצית ולקבל תשובות עבור שאלותיכן.

בהצלחה!