- רעיונות ליום הולדת שנה
- איך לעצב חדר ילדים מושלם
- משחקי התפתחות מומלצים לתינוקות ופעוטות
- 5 רעיונות למתנה המושלמת ליולדת
- עמוד בית תינוק’לה
- מטרנה – מזון לתינוקות
- הריון
- מחשבון הריון
- מרפאות וטיפת חלב
- גלריית תמונות
- חשיבות מטפלת טובה להתפתחות התינוק
- התינוק מכניס הכול לפה- טוב או לא?
- בחירה נכונה של מתנות לילדי הגן
- לידה טבעית
- שחיית תינוקות- כי מה לא עושים למען ההתפתחות?
תינוק'לה
המדריך השלם לטיפול בתינוקות
להרגיע תינוק
כל הורה מייחל לתינוק מאושר ורגוע, אך לא פעם קורה שהתינוק בוכה ובוכה, ואנחנו כבר לא יודעים מה לעשות על מנת להרגיע אותו. קודם כל, בכי אינו בהכרח דבר שלילי ואצל תינוקות שתרם למדו לדבר זאת הדרך העיקרית שלהם להביע את עצמם. למרות זאת, יש דברים מסוימים שאנו יכולים לעשות על מנת ליצור עבור התינוק תנאים שיאפשרו לו להיות רגוע יותר. זה מתחיל בתזונה, ממשיך בעקרונות לעיצוב הבית וכמובן בקשר הרגשי שאנו יוצרים עם התינוק.
תזונה
הרבה תינוקות סובלים מגזים וכאבי בטן, דבר הגורם להם להיות פחות רגועים. כל עוד התינוק יונק, האם צריכה לשים לב לתזונה שלה- להימנע ממזונות הגורמים לגזים כגון קטניות, כרובית, כרוב ועוד. ברגע שהתינוק מתחיל לאכול מזונות נוספים מלבד חלב אם, חשוב להקפיד על תזונה נכונה. נסו להמעיט בצריכת סוכר וממתקים, בעיקר לפני השינה, העדיפו דגנים מלאים על פני מוצרי קמח לבן, ומזונות בהכנה ביתית על פני מוצרים מעובדים. מומלץ לתת לתינוק כמה שיותר אוכל אורגני (ללא ריסוסים ודשנים כימיים), ונקי מחומרים משמרים, חומרי טעם וריח מלאכותיים, צבעי מאכל ועוד. התזונה המערבית המודרנית נוטה להיות עשירה בחומרים מסוג זה, ומחקרים שונים מצביעים על קשר בין חומרים אלו לבין היפראקטיביות בקרב ילדים. לכן, מומלץ לאמץ את הגישה “כמה שיותר טבעי יותר טוב”.
יצירת סביבה רגועה
בתהליך עיצוב חדר ילדים מומלץ לקחת בחשבון מספר גורמים, על מנת ליצור עבור התינוק סביבה רגועה:
– בחירת הצבעים בחדר: לא תמיד אנחנו לא מודעים לכך, אך לצבעים יש השפעה רגשית עלינו ולכל צבע משמעות ואיכות משלו. בצביעת חדרי ילדים מומלץ להשתמש בצבעים פסטליים ולא בצבעי יסוד חזקים. הצבעים הקרים- כחול, ירוק, סגול הם בעלי איכות מרגיעה ואילו הצבעים החמים- אדום, כתום הם בעלי איכות מעוררת. מבחינה בריאותית, חשוב לבחור צבעים נטולי עופרת על מנת שלא לחשוף את הילד לחומרים מסוכנים. בפינות מסוימות ניתן להוסיף ציור קיר או טפט צבעוני, אבל “בקטנה” ובלי להגזים.
– הפרדה בין אזור שינה לאזור משחק: מומלץ שאזור השינה יהיה עם כמה שפחות גירויים שמסיחים את הדעת. כאשר אותו חדר משמש גם למשחק וגם לשינה ניתן לעצב את החדר כך שתהיה הפרדה בין שני האזורים, מכוון שהם דורשים אנרגיה שונה. לפני השינה מומלץ לסדר את הצעצועים במקום ולסגור את הדלתות של הארונות, על מנת ליצור סביבה רגועה. אפשרות נוספת היא שחדר הילדים יהיה חדר משחק והתינוק ישן בחדר עם ההורים. בחירה זו יכולה לתרום רבות ליצירת רוגע ותחושת בטחון.
– תאורה: בחרו תאורה רכה ונעימה, עדיף לא פלורסנט
– צעצועים: כאן יש לתת את הדעת הן לסוג הצעצועים והן לכמות. הרבה פעמים אנחנו נוטים להעמיס אינסוף צעצועים בחדר, דבר שיוצר עודף גירויים ומבלבל את הילד. אם שמתם לב שיש לכם עודף צעצועים, ניתן לתרום חלק לעמותות שונות או לחלק אותם לשניים וחלק לאחסן במקום אחר בבית ומדי פעם להחליף. כמו כן, ישנם צעצועי פלסטיק שונים שמנסים “לשעשע” את הילד באמצעות אורות וצלילים. צעצועים אלו יוצרים גירוי יתר, והילד אינו באמת שולט במתרחש. על מנת ליצור סביבת משחק רגועה, ניתן לבחור בצעצועי עץ, בד או חומר אחר שנעים למגע ושמאפשר לילד להפעיל את הדמיון ולשלוט במשחק.דבר שיכול לעזור מאוד בהרגעת תינוק הוא כרית הריון אשר עוזרת לתינוק להירדם בקלות ונוחות.
קשר הורה- ילד
תינוק יהיה רגוע יותר כאשר הוא יקבל מענה לצרכים הפיזיים והרגשיים שלו. בחודשים הראשונים לחיי התינוק, הוא זקוק להימצא כמה שיותר בקרבה פיזית עם הדמות המטפלת- על הידיים, במנשא, וכמו כן לישון בלילה צמוד לאימא. רצוי שהדמות המטפלת תמצא כמה שיותר בתנועה ובעשייה, ולא תשים את מוקד תשומת הלב על הילד. כמו כן, זקוק התינוק לקבל מענה מיידי כאשר מתעורר בו רעב או אי נוחות פיזית אחרת. יש אימהות שבוחרות להניק בשעות קבועות, אך מומלץ להיות קשובה לצרכים של התינוק.
להנקה עצמה יש איכות מרגיעה, מעבר לסיפוק הרעב. בזמן ההנקה מרגיש התינוק שהוא יכול “לנחות” בזרועות האימא. כאן כל אימא צריכה להחליט בעצמה עד כמה היא רוצה להשתמש בהנקה כאמצעי הרגעה. התחליף הנפוץ הוא מוצץ, וזה אמנם משחרר את האימא אך זה שנוי במחלוקת- האם באמת תרצו לדחוף לו לפה חתיכת פלסטיק בכל פעם שהוא בוכה?
נקודה חשובה נוספת, היא לשמור על הרוגע הפנימי שלנו כהורים כאשר התינוק בוכה ולא רגוע. פעמים רבות הבכי של התינוק מעורר בנו תגובה רגשית חזקה, מכוון שזה נוגע בנקודות כאב שלנו. לכן אנו חשים צורך להשתיק ולהרגיע את התינוק. לאחר שאתם מוודאים שהצרכים הפיזיים והרגשיים של התינוק מסופקים (הוא לא רעב, החיתול יבש, לא חם לו /קר לו וכו’), והוא עדיין בוכה- נסו פשוט להחזיק אותו ולהיות אתו בבכי עד שהוא יפסיק, מבלי לנסות להשתיק אותו. לפעמים בכי היא דרך לשחרר מתח פנימי, וכאשר אנחנו מתאמצים להפסיק אותו מהר מדי, הוא פשוט יפרוץ מחדש בהזדמנות אחרת. תגובות של כעס לבכי לא יעזרו, אלא רק יחמירו את המצב.
חשוב לדעת שאם אתם בלחץ מסיבות שונות, או שיש מתח ומריבות בין ההורים, התינוק יגיב לכך רגשית. העיקרון הוא פשוט: תינוק רגוע זקוק להורים כמה שיותר רגועים.